33Značaj sadhane, redovne prakse, je ogroman. Svaki momenat kada smo istinski u unutrašnjem prostoru, svesni pokreta, daha, senzacija u telu, misli, emocija, kada smo zapravo prisutni, svesni prisutnosti, života koji jesmo, svaki taj momenat jača i izgrađuje jedan deo nas kome se uvek možemo vratiti kad nas sila gravitacije povuče u dešavanja, oblike, misli. Cela je poenta u tome da taj kontakt sa dubljim i istinskim unutar nas bude dostupniji, jači, da imamo snagu da se odvojimo kada je potrebno. Posmatrajte sve ovo kao igru sila, gde je strah izuzetno jaka sila, kao što su to i emocije nemoći, depresivna osećanja. Postoje i druge sile, sila poverenja, voljenja, znanje da postoji nešto više od onoga što vidimo sada. Kojoj sili se prepuštamo? Kojoj sili dajemo prostor naše svesti?

Redovna sadhana je uvek bitna, od redovne sadhane zavisi ceo naš rad na sebi. U ovakvim okolnostima redovna sadhana je ključna. Sile koje nas vuku dole u najniža stanja su izuzetno jake i potrebno je da ojačamo sile koje nas vuku gore, levitacione sile. I to radimo kroz redovnu praksu, kroz meditaciju, kroz čitanje literature, slušanje muzike koja nas uzdiže.

Dakle, svako jutro, svako veče ili u bilo kom delu dana u kome je to za nas sada moguće, treba uraditi odabrani niz asana i praksi. I nema izgovora, nema popuštanja sebi! Potrebno je da ojačamo kontakt sa sobom, da imamo svesnost unutrašnjeg prostora, svega što se u nama pokreće. Potrebno je da možemo da se odvojimo od toga.

Verujem da su svi koji redovno idu na jogu sada shvatili zbog čega smo radili sve ono što smo radili, milion puta prolazili kroz iste asane, na isti način, sa svesnošću na pokret, na dah, na ono što se pokreće. Potrebno je sada to dodatno učvrstiti, potrebno je sada to produbiti, nastaviti. Levitacione sile su uvek jače, ali je pitanje kojim silama mi dajemo moć, kojima se prepuštamo, koje manifestujemo, ispoljavamo.

Radite redovnu praksu zbog drugih, ako sami sebi niste dovoljno jak motiv. Radite je zbog onih koji nisu imali prilike da ih nauče. Zarazite ih svojom snagom, svojom svesnošću i razumevanjem.