blagoslovZahvalnost

Definitivno najjači utisak koji imam otkako je sve ovo počelo je osećaj zahvalnosti. Zahvalnost za život, postojanje, za zdravlje. I najviše od svega, zahvalnost za duhovnost, za jogu. Jer, koliko god da je to bilo jasno i svih ovih godina koliko je stabilnost i snaga bitna, u ovakvim okolnostima je nemoguće to ne shvatiti. Kada postoji ugroženost i ličnog života i života svih nama dragih bića, kad postoji nesigurnost oko egzistencije i materijalnog od ogromnog je značaja imati uporište, stabilan deo, ono što ničim ne može biti ugroženo. Ovo je sada idealan momenat da se energija usmeri ka ojačavanju tog dela, da se praksa redovno radi i da se čovek hrani idejama, utiscima koje dolaze iz tog prostora. Prejaki su oni drugi uticaji sada, koji aktiviraju nižu prirodu, strahove i koji nas parališu. Zbog toga je bitno ojačati suprotnu silu, poverenje, zahvalnost. Bitno je odbaciti negativne emocije, negativna stanja, kao i niže uticaje. Znam da je teško onima koji nisu dovoljno ukorenjeni u duhovnom, dovoljno ojačani tehnikama i idejama. Ali teško ne znači da je nemoguće, naprotiv.

Samoća

Ovo je odličan period da razumemo ogromnu razliku između usamljenosti i samoće. Da primetimo koliko smo zavisni od interakcija, od potvrda drugih, od njihovih dodira, reči, prisustva. Koliko smo u buci inače, stalno. Jer sada se buka smanjila, manji je broj interakcija, manje je svega. I tu smo, ostavljeni sami sebi, sami sa sobom. I to je ono što mnoge sada više povređuje nego ostala ograničenja i strahovi.

Samoća je kvalitet svesnog bića, potpunost. Usamljenost je osećaj uskraćenosti, nedostajanja, otcepljenosti od svega i svih, osećaj da nismo bitni, da ne vredimo. Samoća je znanje o povezanosti, o Jednom. Usamljenost je podela sveta gde sam ja na jednoj strani i svi ostali na drugoj. Samoća je beskrajno prostrana i senzitivna za sve. Usamljenost je usmerenost na sebe i viđenje samo svojih emocija.

Kada osećaj sebe proširimo na sve druge, onda je nebitan kontakt koji sa drugima imamo. Nebitna je potvrda koju drugi daje. U samoći ne postoji usamljenost, ne postoji uskraćenost. Osećajem sebe obuhvatamo sve druge.

Isceljenje

Osnovni princip u duhovnosti je da se sa mrakom ne može ništa uraditi. Mrak je odsustvo svetla. Boriti se sa mrakom znači jačati iluzije, fantazije, utvare. Ono što je potrebno je uneti svetlo. Strah je odsustvo poverenja. Ne treba ništa raditi sa strahom – potrebno je uneti poverenje.

Kada je u pitanju bolest, isti je princip. Potrebno je uneti zdravlje, svetlo, poverenje. Jačati imunitet. Postoje brojne tehnike koje mogu pomoći. Svakako je namera da budemo zdravi prvi i najvažniji deo. Iako deluje kao nešto što se podrazumeva, jako je bitno razumeti da jedan deo nas uvek podržava bolest i opire se isceljenju. To je deo koji beži od odgovornosti, koji ima potrebu da budemo kažnjeni, koji želi da kazni druge u stilu „videćete vi kada mene ne bude bilo…“ Ko god radi na sebi uočio je takve tendencije, delove ličnosti koje podržavaju bolest i slabost. Sada je bitno da se bude celovit, jedinstven u težnji za zdravljem, za isceljenjem. Dakle, potrebna je namera, težnja, sankalpa da se bude zdrav, da se svakim danom bude zdraviji. I potpuno odbacivanje dela nas koji podržava bolest.

Prva tehnika /meditacija/ je da se vizualizuje belo svetlo tamo gde ide svesnost. Ako je telo zdravo, bela svetlost se vizualizuje u svim delovima tela redom, kao u joga nidri – počev od desne strane tela /desna šaka, desna ruka, desni struk, desna noga, desno stopalo/, pa leva strana tela, pa zadnja strana tela, pa prednja strana tela, potom celine u telu i celo telo. Mentalno se pažnja usmerava na delove tela sa vizualizacijom belog svetla. Ako negde postoji bol, svesnost se tu zadržava, kao i vizualizacija svetla.

Druga tehnika je, moćnija, ali zahteva prethodno iskustvo u meditaciji. Radi se u meditativnom položaju, sa usmeravanjem pažnje na prostor neposredno iznad glave. Osećaj energije i sile iznad glave treba da postane jak, tako da jasno osetimo tu energiju, senzacija kao da nešto imamo na glavi, poput kape. A potom se ta energija, ta sila, usmerava tamo gde je potrebno isceljenje, u delove tela gde postoji bol ili problem. Dakle, sila se spušta od gore ka delovima kojima je potrebno isceljenje. Tehnike preporučujem samo onima koji znaju o čemu pišem, onima koji su radili sa mnom ili sa drugim instruktorima pre toga i koji imaju iskustvo u meditaciji.

Budite dobro, unesite zdravlje, poverenje, svetlo. I zahvalnost.