U nedelju, 20. avgusta 2023, od 9h, imaćemo Meditaciju isceljenja predaka, pa ko želi da dođe, dobrodošao je. Meditacija traje pola sata, a treba planirati i neko vreme za podelu utisaka, tako da očekujem da se sve završi do 10:30.

Nisam bila nikada privučena istraživanjem svojih predaka i kao dete nisam osećala da pripadam porodici u kojoj sam rođena. Sebe sam oduvek doživljavala kao nekog ko ne pripada ni vremenu, ni prostoru u kom živi, i generalno namam ni nacionalni, ni porodični osećaj pripadnosti. Još uvek za mnogo toga kažem naše, bilo to hrvatske čokolade ili more, bilo to firma u kojoj ne radim preko 15 godina… Čak sam se i u parkovima Londona osećala kao na svojoj zemlji. A opet, istovremeno i paradoksalno, ništa ne doživljavam svojim. Istina, volim kad se vraćam u Novi Sad, to mi je uvek bio lep utisak, ali to je, možda, jedino što ima neki vezujući deo moje ličnosti. Gde god me staviš, ja se ukorenim, a onda vrlo lako pustim svoje korenje negde drugo. U tom smislu, priča o porodičnom nasleđu mi je bitna, upravo zato što mi nije prirodna, upravo jer nemam osećaj pripadanja.

Prva ozbiljna promišljanja o porodičnoj karmi kod mene su nastala kada sam proučavala učenje Lazareva i u periodu majčine smrti i bolesti. Ne bih se sada mislima previše vraćala u to, ali ako nekog zanima, može pročitati u ovom tekstu nešto od onoga što je bilo pokrenuto u tom periodu jer može da upotpuni celu sliku. Vrlo je lično i intimno, i verujem da nema širi značaj, ali se tiče ove teme i meditacije o kojoj želim da pišem.

Glavna ideja, koja je zajednička mnogim duhovnim učenjima, je da smo mi, pre samog dolaska u ovaj život, svesno izabrali porodicu, genetiku, naciju i prostor u kom ćemo se roditi, kao i ključne traume radi postizanja cilja koji smo imali, a tiče se našeg daljeg rasta u svesnosti. Postoji jedna lepa reč koja označava taj cilj a to je dharma, u značenju našeg poziva, svrhe. Karma je, na neki način, na suprotnom tasu vage i predstavlja svo ono nasleđe koje tu dharmu čini mogućom kroz talente, veštine, ali i loše stvari koje dolaze kao predispozicija, koje su nasleđene ili posledica prethodnog delovanja.

Meditaciju sam preuzela od Teal Swan, prevela je i prilagodila u nekoj meri. Ja sam radila njenu verziju, koja je na engleskom jeziku i koju ona vodi.

Meditacija ima nekoliko, za mene, ključnih momenata, pa ću svoje utiske pisati uvažavajući te nivoe. Ponekad je, za meditaciju koja se radi, bitan momenat u kom se radi. Ja sam to veče bila jako osetljiva i ranjiva, imala sam neki zdravstveni problem i nisam znala ni uzrok ni ozbiljnost tog problema. To je jedan od razloga zašto sam emotivno reagovala i plakala skoro celu meditaciju. Oni koji me poznaju lično, znaju da retko plačem i da mi izražavanje emocija nije jača strana. U tom smislu, utisci meditacije su bili obojeni trenutnim emotivnim stanjem i ranjivošću koja je, u ovom slučaju, doprinela otvorenosti.

1. nivo – Vizualizacija roditelja, baka i deda, prabaka i pradeda i svih drugih predaka do početka postojanja.

Svoju mamu videla sam mladom, kakve se sećam dok sam bila dete. Moja mama je inače izuzetno mlada dobila decu, pa je na svim fotografijama i u svim sećanjima nekako ostala zarobljena u tom izgledu, mladolikom, detinjem. I to mi je bio jako emotivan momenat jer je umrla, i nema je više, a vizualizacija je nekako bila jaka i stvarna, kao da je zaista tu. Ono što me je u ovom delu meditacije iznenadilo bilo je što je trebalo da vizualizujem sve pretke, bez obzira što ih ne znam. Na kraju tog dela bilo ih je toliko mnogo da se mogla osetiti neverovatno snažna energija prisustva svih njih. Najvažniji deo ovog nivoa je svest, znanje o tome koliko je energije uloženo u moj nastanak, koliko je bilo potrebno života pre mog da bi moje postojanje bilo moguće. To zaista daje neverovatan efekat, nasuprot osećaju koji inače imam, a to je osećaj nebitnosti, slučajnosti i besmislenosti ličnog postojanja. Dakle, moćan deo je osećaj prisustva svih predaka i energetske snage koje to ima. Osećaj da sam podržana svima njima!

2. nivo – Rad sa lošim aspektima koje smo nasledili na fizičkom, emotivnom, mentalnom, nivou.

U ovom delu meditacije trebalo je da postanem svesna onoga što sam sa majčine strane nasledila, a doživljavam negativnim i štetnim. Prvo što mi je palo na pamet bilo je unižavanje muškarca kao loš program, doživljaj muškarca slabim i dokazivanje sopstvene snage. Zahtev u meditaciji je bio da shvatimo da to nije naše, da nam je preneto i da vratimo svojoj majci. Nakon što vratimo svojoj majci, ona vraća svojim roditeljima, oni svojima… sve dok se ne dođe do onog pretka od kojeg je počeo taj program, od onoga ko je to započeo iz svojih životnih okolnosti. Jako je moćan ovaj deo meditacije jer sam zaista doživela to vraćanje unazad i došla do neke žene koja je, u mojoj vizualizaciji, ostavljena sa bebom i malom decom. Videla sam je na zemlji kako drži bebu i kako pokušava da dođe do vode i hrane, sama, a muškarca kako odlazi i ne preuzima odgovornost. Za nju je trebalo pronaći način da zadovolji svoju potrebu i da se na taj način ta njena trauma isceli. Dala sam joj, kroz vizualizaciju, potrebnu podršku i prisustvo.

Nakon toga isto se radi sa očevom stranom. Trebalo je da pronađem loše i negativne stvari koje sam nasledila iz očeve loze. Prvo što mi je palo na pamet bila je slabost i popustljivost, uloga žrtve i dopuštanje drugih da koriste i gaze. Jako mi je to smetalo uvek kod mog oca, a, kompatibilno je sa programom koji sam primila od majke. Videla sam u meditaciji, kako vraćam ocu tu slabost i kako je on vraća svojim roditeljima, oni svojima, i tako dalje dok ne dođe do onog pretka koji je otpočeo taj program i koji treba da to razreši i da se toga oslobodi. Videla sam u vizualizaciji nekog čoveka koji nije imao kud, pod pretnjom smrti njega i njegovih, nego je morao da se ponizi i prihvati ono što su moćniji nametali. Njemu sam dala podršku i razumevanje, snagu da to sebi oprosti i razume.

3. nivo – Preuzimanje odgovornosti za jedan negativan ili štetan program koji je deo porodičnog nasledstva

U ovom delu treba da izaberemo jedan negativan ili štetan nasleđeni program i da ga, pred svim precima prihvatimo kao nešto što ćemo transformisati i promeniti za celu porodicu. Da prepoznamo da je to bila svesna namera pre našeg rođenja i razlog zašto je naša duša izabrala baš tu genetiku, tu porodicu i te okolnosti. Traži se od nas da sada, slobodnom voljom, prihvatimo to kao svoj zadatak, da u potpunosti preuzmemo odgovornost, bez obzira što je u pitanju nasleđeno i što pripada porodici i precima pre nas.

Ja sam u sekundi znala šta je to što treba da svesno uzmem i šta treba sa tim da radim. Radi se osećaju odbačenosti i nepripadanja, beskrajne usamljenosti, o utisku da niko nije želeo da se rodim, da me ovaj svet nije želeo. Pisala sam o tome i ranije – deo je moje traume rođenja, gde doktori nisu znali da postoji druga beba i gde mi je bio život ugrožen njihovim postupcima završavanja porođaja nakon rođenja sestre bliznakinje. Kao posledica tog čina, borila sam se za život, bila na intenzivnoj nezi, lišena dodira u prvim danima života, i generalno ostala neuzemljena i odvojena, kao da se jedan deo mene nikada nije istinski rodio. To je razlog zašto nisam osećala da pripadam i zašto sam uporno tvrdila da su me morali zameniti u porodilištu jer porodica u kojoj sam se našla ne može biti moja. U momentu kada sam se setila toga u meditaciji i shvatila da je upravo ta trauma ono zbog čega sam došla u tu genetiku i izabrala te okolnosti, znala sam i šta treba da radim kako bih to transformisala. Suprotno osećaju odbačenosti i nepripadanja, nalazi se povezanost sa svima i ljubav, kao doživljaj drugih kao dela sebe. U meditaciji, obećala sam celoj porodičnoj lozi, da ću to razrešiti, kako za sebe, tako i za sve druge koji su sebe doživljavali neželjenom decom i imali odbačenost i odbacivanje kao snažno podešavanje ličnosti. Ovaj deo meditacije je jako snažan i bitan. Svaki deo je, ali ovaj doživljavam kao ključni momenat, jer postoji namera preuzimanja odgovornosti i jasnoća daljeg puta. Sve nekako dobija smisao kroz to, jer predstavlja shvatanje dharme i smisla svega drugog.

nastaviće se